
Sharing is caring!
După mută-multă lectură, mii de sesiuni de Coaching cu clienții mei, discuții cu prietenii și introspecție personală, mi-au devenit clare două concluzii:
* Fericirea personală se poate antrena la fel ca orice altă abilitate a noastră.
* Fericirea personală este legată inseparabil de compasiune, de bunătate și de grija față de ceilalți.
Într-un studiu, care-mi sprijină afirmațiile, subiecții au fost înveseliți de un material comic, apoi au fost abordați de o persoană aflată în dificultate. Cercetătorii au observat că subiecții fericiți erau mai predispuși la a ajuta un străin, decât subiecții cărora nu li se ridicase moralul înainte.
Îmi place să observ cum se determină una pe cealaltă în ambele sensuri: mai multă fericire te face să oferi mai multă compasiune și prin mai multă compasiune, ajungi la mai multă fericire, fără îndoială.
Afirm acest lucru cu atâta siguranță, pentru că l-am simțit personal, am observat mulțumirea intensă pe care am simțit-o după ce am reușit să ajut pe cineva, mai ales atunci când ajutorul l-am oferit fără să-mi fi fost solicitat explicit.
Împărtășirile clienților mei îmi întăresc această credință, asemenea și cercetarea științifică, experimentele interesante care demonstrează că oamenii fericiți prezintă o anumită deschidere în a-i ajuta pe ceilalți.
Dacă acționezi cu empatie, oamenii cu care interacționezi se vor simți mai relaxați și în schimb se vor purta frumos cu tine, îți vor da înapoi emoții plăcute, care te vor încărca pozitiv, exact ca efectul de domino.
Să împărtășești iubire cu cei din jurul tău este minunat, nu doar îi faci pe ceilalți fericiți, dar și tu te vei simți la fel de fericit, astfel îți rămâne timp să-ti îndrepți atenția către cei dragi, să le arați că ești recunoscător pentru prezenta lor în viața ta, cu cât ai mai multă compasiune pentru alții, cu atât te vei simți mai fericit.
Dacă te duci într-o bancă și funcționarul se mișcă foarte încet, nu te încărca negativ, enervându-te, gândește-te în schimb și din perspectiva lui/ei. Cu siguranță nu o face să te enerveze pe tine, poate are o zi proastă. Ce poți să faci în schimb: zâmbește-i, s-ar putea să-i schimbi ziua în bine și apoi, te vei simți și tu la fel de bine.
E simplu de imaginat ce impact profund pot avea astfel de principii în orice sociatate, dacă membrii ei ar adopta-o la scara largă.
Cum am mai spus, studiile arată că oamenii fericiți tind să fie mai amabili, mai buni, mai plini de compasiune și mai dispuși să îi ajute pe cei din jur, iar prin cultivarea intenționată a bunatații și compasinunii, ne simțim mai fericiți.
Un alt studiu al Universității California, a cerut unui grup de subiecți să aleaga o zi din săptămână în care să facă cinci fapte bune la întâmplare. După șase săptămâni, subiecții studiului prezentau o creștere semnificativă a nivelului general de fericire și satisfactie personală.
Încearcă și tu!
Îți propun să faci trei fapte bune la întâmplare și apoi spune-mi în comentarii sau intr-un mesaj privat, cum te-au făcut să te simți.
Iar acest video este o dovadă simpatică a unor lucruri pe care le-am spus mai sus.
Enjoy!