
Sharing is caring!
Lumea are nevoie ca noi să fim creativi. Cărțile nu se pot scrie singure, invențiile nu se inventează singure, muzica nu se scrie singură, iar cele mai mari realizări ale lumii sunt rezultatul creativității.
Fie că este vorba de Lacul lebedelor al lui Ceaikovski, de Aurel Vlaicu cu primul avion funcțional din lume construit integral din metal, de prietenul meu Tesla cu sutele lui de invenții sau de Alexander Fleming, cu mult-folosita lui penicilină, avem nevoie de oameni care să gândească altfel, care să inventeze lucruri și care să ne facă, prin produsul muncii lor, viața fie mai ușoară, fie mai frumoasă, fie ambele.
Adesea ne imaginăm că abilitatea creativă este un dar rezervat doar celor norocoși, de obicei artiști, care se nasc înzestrați.
Adevărul este că orice ființă de pe această planetă se naște cu un dar creator, creativitatea îmbrăcând multe forme. Creativ poate fi cineva care dezvoltă o platformă nouă, cineva care creează un produs nou, o metodă nouă de lucru, etc.
Creativitatea se manifestă cel mai adesea în artă, dar are o aplicabilitate mult mai mare. Creativitatea înseamnă pur și simplu să-ți folosești imaginația pentru a crea ceva nou.
Creativitatea nu înseamnă neapărat să vii cu ceva 100% nou. Creativitatea este despre a aborda viața cu o minte deschisă și atentă și de a face legături între lucruri care există deja, pe care să le conectezi într-un mod neașteptat, nemaifăcut sau nemaipomenit până atunci. Este despre a adăuga valoare.
Dintr-un studiu făcut de NASA, a rezultat că 98% din copii sunt genii creative, iar dintre adulți, doar 2%.
„Toți copiii sunt artiști. Problema este cum să rămâi un artist odată ce devii adult” – spunea Picasso.
De unde vin ideile?
Ideile sunt în aer, ideile sunt peste tot. Pentru o minte deschisă, care privește lumea cu venerație, ideile pot fi declanșate chiar și de fracțiuni de informație.
Astfel, o simplă piatră găsită pe o plajă pustie se poate transforma mai târziu într-o statuetă.
O nuanță de culoare poate fi baza inspirației pentru un pictor, care va acoperi o pânză în întregime.
Două cuvinte pot determina un scriitor să creeze un personaj bine conturat, care va trăi aventuri, într-o realitate creată doar pentru el, plasat într-un roman nou, care va fi citit de mii de oameni.
Un perete dintr-un munte, care pentru oricine altcineva ar fi doar multă piatră, e suficient să provoace un arhitect să vină cu idei noi despre linii și forme.
Un ciripit de pasăre sau alt zgomot din natură poate inspira un muzician și îl poate fructifica într-un refren al unei piese care va fi mult timp ascultată.
Surprinderea unei simple mișcări de braț poate declanșa în mintea unui coregraf un întreg cadru pentru spectacolul pe care îl are în lucru.
Un creator de modă, aflat pe o străduță, la o cafenea, își poate lua inspirație din dinamica străzii, din jocul culorilor care se desfășoară prin fața lui, din mișcările produse de o rochie purtată de o tipă cu mersul grăbit și apăsat.
Influențate de aceste frânturi de informații, de istoria și emoțiile personale, de valori, de personalitatea și de sensibilitățile fiecăruia, se nasc ideile.
Când ești doar tu și ideile tale, ai toată libertatea de care se poate bucura cineva. Nimeni nu privește, nimeni nu corectează, nimeni nu judecă, trăiești un proces liber și în același timp intim. Tu decizi ce alegi să plece mai departe. Conștient că tot ceea ce faci în acel moment nu este versiunea pentru public, că nu va ajunge în forma aceea la nimeni, îți permiți să te joci cu ideile și te duci în toate direcțiile, chiar și în cele mai nepotrivite sau neașteptate.
Revenind, cele două cuvinte, mișcarea brațului, ciripitul de pasăre, peretele dintr-un munte, piatra găsită pe plajă și culorile se mai pot lega cu experiența ultimului autor citit, a ultimei călătorii făcute sau cu orice activitate și trăire recente. Așa se conectează ideile între ele, ca așezate pe o hartă imaginară a parcursului ideii în Univers.
Ideas take you to places you’ve never been.
e nevoie ca noi să fim creativi. Cărțile nu se pot scrie singure, invențiile nu se inventează singure, muzica nu se scrie singură, iar cele mai mari realizări ale lumii sunt rezultatul creativității.
Fie că este vorba de Lacul Lebedelor al lui Tchaikovsky, de Aurel Vlaicu cu primul avion funcțional din lume construit integral din metal, de prietenul meu Tesla cu sutele lui de invenții sau de Alexander Fleming cu mult-folosita lui penicilină, avem nevoie de oameni care să gândească altfel, care să inventeze lucruri si care să ne facă, prin produsul muncii lor, viața, fie mai ușoară, fie mai frumoasă, fie ambele.
Adesea ne imaginăm că abilitatea creativă este un dar rezervat doar celor norocoși, de obicei artiști, care se nasc înzestrați.
Adevărul este că orice ființă după această planetă se naște cu un dar creator, creativitatea îmbrăcând multe forme. Creativ poate fi cineva care dezvoltă o platformă nouă, cineva care creează un produs nou, o metodă nouă de lucru, etc.
Creativitatea se manifesta cel mai adesea în arta, dar are o aplicabilitatea mult mai mare. Creativitatea înseamnă pur si simplu să-ti folosești imaginația pentru a crea ceva nou.
Creativitatea nu însemnă neapărat sa vii cu ceva 100% nou. Creativitatea este despre a aborda viața cu o minte deschisă și atentă și de a face legături între lucruri care există deja, pe care să le conectezi într-un mod neașteptat, nemaifăcut, sau nemaipomenit pană atunci. Este despre a adăuga valoare.
Dintr-un studiu făcut de NASA, a rezultat că 98% din copii sunt genii creative, iar dintre adulți doar 2%.
„Toți copiii sunt artiști. Problema este cum să rămâi un artist o dată ce devii adult.” – spunea Picasso
De unde vin ideile?
Ideile sunt în aer, ideile sunt peste tot, pentru o minte deschisă, care privește lumea cu venerație, ideile pot fi declanșate chiar si de fracțiuni de informație.
Astfel, o simpla piatră găsită pe o plaja pustie se poate transforma mai târziu într-o statuetă.
O nuanță de culoare poate fi baza inspirației pentru un pictor, care va acoperi o pânza in întregime.
Doua cuvinte pot determina un scriitor să creeze un personaj bine conturat, care va trăi aventuri, într-o realitate creată doar pentru el, plasat într-un roman nou, care va fi citit de mii de oameni.
Un perete dintr-un munte, care pentru oricine altcineva ar fi doar multa piatră, e suficient sa provoace un arhitect să vina cu idei noi despre linii si forme.
Un ciripit de pasăre, sau alt zgomot din natura poate inspira un muzician si îl poate fructifica într-un refren al unei piese care va fi mult timp ascultată.
Surprinderea unei simple mișcări de braț poate declanșa în mintea unui coregraf un întreg cadru pentru spectacolul pe care îl are in lucru.
Un creator de moda, aflat pe o străduța, la o cafenea, își poate lua inspirație din dinamica străzii, din jocul culorilor care se desfășoară prin fata lui, din mișcările produse de o rochia purtata de o tipa cu mersul grăbit si apăsat.
Influențate de aceste frânturi de informații, de istoria si emoțiile personale, de valori, de personalitatea si de sensibilitățile fiecăruia, se nasc ideile.
Când ești doar tu și ideile tale ai toată libertatea de care se poate bucura cineva. Nimeni nu privește, nimeni nu corectează, nimeni nu judecă, trăiești un proces liber și în același timp intim. Tu decizi ce alegi să plece mai departe. Conștient că ceea ce faci în acel moment nu este versiunea pentru public, că nu va ajunge în forma aceea la nimeni, îți permiți sa te joci cu ideile și te duci in toate direcțiile, chiar și în cele mai nepotrivite sau neașteptate.
Revenind, cele două cuvinte, mișcarea brațului, ciripitul de pasăre, peretele dintr-un munte, piatra găsită pe plajă și culorile se mai pot lega cu experiența ultimului autor citit, a ultimei călătorii făcute sau cu orice activitate și trăire recentă. Așa se conectează ideile intre ele, ca așezate pe o hartă imaginară a parcursului ideii in Univers.
Ideas take you to places you’ve never been..