
Sharing is caring!
Îmi place să fac distincția între vârsta cronologică și vârsta biologică. Dintre două persoane cu vârste egale, 50 de ani, de exemplu, una poate avea vârsta biologică de 40 de ani, iar cealaltă, vârsta biologică de 60 de ani.
În crearea acestor mari diferențe, masa musculară joacă un rol foarte important, fiind strâns corelată cu longevitatea.
Mușchii sunt unul dintre cele mai importante organe ale noastre și, cu toate acestea, multă lume nu le acordă suficientă atenție și importanță. Este unul dintre elementele-cheie, când vine vorba de longevitate.
Lumea este concentrată pe kilograme în plus și pe cum să scape de ele, ceea ce este minunat. Totuși, trebuie să ne gândim și la mușchi.
Este adevărat, nu e ok să ai kilograme pe plus, dar nici mușchi pe minus. 🙂
Diabetul, bolile cardiovasculare și Alzheimerul sunt strâns legate de lipsa masei musculare.
Poți să fii slab, dar să nu ai masă musculară.
Masa musculară e mai mult decât ajutor de mișcare, este un organ metabolic, care participă la procese complexe în organism.
Doar că, preocupate de procesul de slăbire, multe persoane nu dau suficientă importanță masei musculare și acest proces de pierdere a masei musculare se găsește și la persoane până în 40 de ani.
De obicei, lumea se concentrează pe problema externă, kilograme în plus sau obezitate, dar lipsa masei musculare, care e mai puțin evidentă, este neglijată.
Un lucru mai puțin cunoscut este că, pentru a avea o masă musculară ok, sunt suficiente și două antrenamente pe săptămână bine făcute.
Cu o bună înțelegere asupra sportului, aflăm că nu este nevoie de prea multe ore petrecute la gym. Ideal este ca atunci când facem sport să ținem în egală măsură cont de: sănătate, longevitate și aspect, simetria corpului și să găsim doza minimă, dar eficientă de mișcare dintr-o săptămână.
Ce fac cei mai mulți?
- Petrec timp în scaunul de la birou, din mașină și apoi canapeaua de acasă.
- Petrec timp în scaunul de la birou, din mașină și apoi canapeaua de acasă + câteva antrenamente pe săptămână.
Ce sugerez eu este să menținem corpul într-o mișcare continuă cu intensitate mică. De exemplu:
- să alegem să mergem pe jos la birou (mersul forțat, rapid este chiar mai eficient decât alergatul)
- să rezervăm un interval în timpul zilei când putem efectua toate apelurile, în timp ce ne plimbăm prin aer și soare
- știu birouri de corporație dotate cu kettlebell-uri. Când un angajat are nevoie să se ducă la un coleg din alt birou, ia kettlebell-ul cu el, creându-se o dinamică foarte drăguță a acelor obiecte colorate plimbate de colo-colo prin birouri.
Pentru sănătate, longevitate și aspect, antrenamentele trebuie echilibrate în următoarea proporție:
1/3 cardio,
1/3 forță,
1/3 stretching
Și apropo de stretching, proful meu de anatomie de la școala de yoga din India ne spunea: ești atât de tânăr pe cât de flexibil/mobil îți este corpul.
Deci, hai să ne punem pe treabă! 🙂
Fotografie creată de Pixabay, de la Pexels.