Sharing is caring!
Zilele trecute, o clientă mi-a expus o situație cu care se confruntă la serviciu: este nemulțumită de atitudinea unor colegi, dar alege să nu le spună asta, pentru că nu vrea să supere pe nimeni.
I-am propus o abordare pe care am desfăcut-o în patru bucăți mai mici, abordare despre care sunt sigură nu numai că va rezolva situația și că nu va supăra pe nimeni, dar o va ajuta și să câștige respectul colegilor.
În prima dintre cele patru „bucățele” este important să ne liniștim, în caz că pulsul a luat-o razna, te-ai înroșit la față și îți tremură vocea și să te duci într-o zonă de calm, detașare și stăpânire de sine.
În bucățica a doua, afli varianta celuilalt chiar de la persoana respectivă, nu din terțe surse sau din ce ți s-a părut ție ori din ce ai crezut tu. Și o poți face cu o abordare de genul: „am observat că/am senzația că…, spune-mi, te rog, cum stau lucrurile din perspectiva ta?”.
În bucățica a treia, după ce lucrurile sunt lămurite (și sunteți pe aceeași pagină), îi spui exact ce te supără pe tine, cu o abordare de genul: „Reacția/Atitudinea/Cuvintele tale mă afectează pe mine în felul următor: mă simt jignit, desconsiderat, dezavantajat, trădat, etc, pentru că…”.
În ultima bucățică îi faci propunerea ta, cum ți-ar plăcea ție să fie, iar dacă nu se poate să fie 100% ca tine sau nu ar fi corect, sau nu e cazul, în funcție de situație, propune-i să găsiți o cale de mijloc, în care să fiți amândoi mulțumiți și fericiți, să nu existe dezechilibre.
Este important să abordăm această discuție cu deschidere, dorință de bine, ca și cum ai vorbi cu un vechi și bun prieten, dar și cu fermitate, cu argumente și cu înțelegerea că fiecare are motivele lui, care odată înțelese poate nu mai au așa de mare impact asupra noastră.
It helps if you remember that everyone is doing their best from their level of consciousness – Deepak Chopra
Pentru clienții mei funcționează, tu ce părere ai?
Fotografie creată de Ann H, de la Pexels.
s o situație cu care se confrunta la serviciu: este nemulțumita de atitutidena unor colegi, dar alege sa nu le spună asta pentru ca nu vrea sa supere pe nimeni.
I-am propus o abordare pe care am desfăcut-o in patru bucăți mai mici, abordare despre care, sunt sigura nu numai va rezolva situația si ca nu va supăra pe bine nimeni, dar o va ajuta și sa câștige respectul colegilor.
In prima dintre cele patru “bucatele” este important sa ne liniștim, in caz ca pulsul a luat o razna, te ai întorșit la fata și îți tremura vocea și sa te duci intr-o zona de calm, detașare si stapanire de sine.
In bucățica a doua, afli varianta celuilalt chiar de la persoana respectiva, nu din terțe surse, sau din ce ti s-a părut tie sau din ce ai crezut tu. Si o poti face cu o abordare de genul: “am observat ca/am senzația ca…, spune mi, te rog, cum stau lucrurile din perspectiva ta?”
In bucățică a treia, după ce lucrurile sunt lămurite (și sunteți pe aceiași pagina) ii spui exact ce te supăra pe tine, cu o abordare de genul: “ Reacția/atitudinea/cuvintele tale, pe mine ma afectează in felul următor: ma simt jignit, desconsiderat, dezavantajat, trădat, etc, pentru ca … “
In ultima bucățica ii faci propunerea ta, cum ti ar plăcea tie sa fie, iar dacă nu se poate sa fie 100% ca tine, sau nu ar fi corect, sau nu e cazul, in funcție de situație, propune-i sa găsiți o cale de mijloc, in care sa fiți amândoi multumiti si fericiți, sa nu existe dezechilibre.
Este important sa abordam aceasta discuție cu deschidere, dorința de bine, ca și cum ai vorbi cu un vechi și bun prieten, dar și cu fermitate, cu argumente și cu înțelegerea ca fiecare are motivele lui, care o data înțelese poate nu mai au așa de mare impact asupra noastră.
It helps if you remember that everyone is doing their best from their level of consciousness. – Deepak Chopra
Penteu clienții mei funcționează, tu ce părere ai?