
Sharing is caring!
Teoriile despre cum ar trebui să mâncăm, cât și când, despre ce fel de antrenamente să facem, ce să bem, etc. sunt nenumărate.
După ani de studiu și sute de ore de coaching, vreau să vă împărtășesc viziunea mea despre alimentație.
Pornesc de la ideea că 95% din greutatea corpului tău are legătură cu ce mănânci.
Cred că și dacă m-aș opri din scris și aș încheia articolul acum, doar această simplă informație este foarte folositoare și revelatoare.
Totuși, voi continua. 🙂
Din păcate, ideea multor persoane despre ceea ce este bine să mănânce este dictată de media, care manipulează ideea noastră despre ce ar putea fi o dietă. S-a înțeles astfel că de Paște se mănâncă iepurași de ciocolată, după masă se savurează ceva dulce, se bea cafea în fiecare dimineață, sandviciurile se fac cu margarină etc.
Zahărul este prima capcană, cea mai la îndemână și cea mai periculoasă.
Zahărul se adaugă în alimente pentru un motiv esențial: ca să-ți stimuleze apetitul și să te facă să-ți dorești mai mult, prin urmare, vei cumpăra mai mult. În felul acesta, poftele cresc până ating un nivel de dependență.
Având în vedere că industria alimentară este o industrie de miliarde de euro, este normal ca să adopte o strategie de acest gen.
Dacă într-o zi vrei să-ți gătești paste cu sos, cumperi „nevinovatul” sos de roșii de la supermarket și îl folosești pentru prânzul tău, neștiind, poate, că acel borcan are adăugat aproximativ două linguri de zahăr, pe care îmi place mie să cred că tu nu le-ai fi adăugat în mod normal în mâncarea ta.
Prin urmare, îți sugerez să verifici mereu ingredientele când cumperi un produs și te rog să ții cont că zahărul are aproximativ 16 denumiri posibile în lista de ingrediente: zahăr, sirop, sirop de zahăr, sirop de glucoză, caramel, etc.
Consider foarte util să menționez faptul că ingredientele sunt specificate pe produse în ordinea cantității. Prin urmare, dacă zahărul apare în prima jumătate a listei de ingrediente, pune produsul la loc pe raft. Dacă este menționat ultimul, atunci ești în siguranță. 🙂
Partea și mai tristă este că există anumite branduri de cereale pentru copii care au 45% zahăr, iar aceste branduri plătesc ca și cerealele să fie așezate strategic pe rafturi la nivelul la care copiii au acces.
Statistici:
- un american consumă, în medie, 70 kg de zahăr pe an. Acest lucru înseamnă aproximativ 1,5 kg pe săptămână. Da, știu, și eu am rămas surprinsă.
- obezitatea produce de 7 ori mai multe decese decât fumatul.
Chimicalele, a doua mare problemă.
Chimicalele sunt adăugate pentru:
- Accentuarea gustului alimentelor
- Un termen de valabilitate mai mare
- A face alimentele să arate mai bine
Există și producători care nu folosesc chimicale, dar aceștia sunt foarte puțini. Majoritatea, interesați doar de propria profitabilitate, nu au interes să livreze mâncare de calitate, deoarece aceasta este hrănitoare, ține mai mult de foame și nu-ți dă senzația că vrei să mănânci curând. Prin urmare, lumea ar cumpăra mult mai puțină și profitul ar fi automat mai mic.
Chimicalele nu au nici o valoare nutritivă, pot avea orice gust și miros este nevoie și apar adesea la ingrediente cu denumirea de: aromă sau aromă naturală. 🙂
Alimentele de sezon. De sute de ani trăim sub ciclicitatea anotimpurilor, a căror succesiune nu o putem controla, astfel anumite alimente devin disponibile, apoi dispar apărând altele, etc. Fiecare anotimp trimite câte un mesaj către corpul uman.
Ideea populară că fiecare masă trebuie să conțină o proporție anume din fiecare grupă alimentară vine în conflict cu ciclicitatea anotimpurilor. În funcție de anotimp și vreme, activitățile pe care le ai într-o anumită perioadă a anului diferă. Prin urmare, ar trebui să difere și proporția grupelor alimentare. Într-un anotimp, corpul poate avea nevoie mai mare de proteină și în altul de fructe pentru a se hidrata.
Exemplu: pepenele se consumă vara pentru o perioadă de aproximativ trei luni, apoi deloc. Așadar, strugurii, care la noi în țară apar toamna, nu au nici un sens pe masa de Crăciun.
Caloriile. Ceea ce mănânci nu are nici o legătură cu caloriile.
Dacă mănânci mâncare sănătoasă și potrivită, slăbești fără a ține dietă. Da, m-ai auzit bine!
Vei pierde grăsime, nu direct, cum s-ar întâmpla prin dietă, dar indirect, prin echilibrarea organismului odată ce începi să consumi alimente sănătoase și pline de valoare nutritivă.
Este foarte posibil chiar să ajungi într-un punct în care simți că mănânci prea mult, dar să continui să pierzi din kilograme. Acest lucru înseamnă că mănânci mâncarea potrivită, plină de valoare nutritivă.
Pare surprinzător, deoarece mitul caloriilor este abordat de multe persoane, care au înțeles că „matematica” caloriilor este esențială în procesul de slăbire.
Caloriile sunt într-adevăr o unitate de măsură, dar fizic, ele nici măcar nu există, sunt doar cifre la care te poți oarecum raporta.
Vitaminele, de exemplu, chiar există, iar dacă ai avut vreodată curiozitatea să verifici Google, știi deja că arată fantastic.
De aceea am considerat întotdeauna curele de slăbire o idee foarte neinspirată.
De ce?
Explic imediat. 🙂
Ca să treci peste noapte, după o vizită la un specialist, de la a mânca dezordonat la un stil „supercorect” este fizic și mental aproape imposibil de realizat.
Probabil întrebarea „de ce?” lovește iar. 🙂
Dacă ai ajuns în punctul în care ai kilograme în plus, cel mai probabil ai mâncat cantitate mare de mâncare cu valoare nutritivă mică și multe chimicale adăugate, mâncare reziduală, cum o mai numesc eu.
Iar un organism care a trăit în acest fel luni bune, poate ani sau poate chiar toată viața, să treacă la o dietă cu deficit de calorii este lucrul de care are cea mai puțină nevoie.
Sau cum bine a concluzionat un bun prieten ideea mea: nu treci de la shaorma direct la salată. 🙂
Pentru că acel organism a fost „chinuit” de un trai nesănătos, iar acum, în loc să-l „repari” cu alimente pline de valoare nutritivă, continui să-l privezi prin diete.
Și după ce corpul resimțea deja anumite lipsuri, primește acum dieta ca pe un mare disconfort.
Capcana este că, inițial, menținut de entuziasmul și ambiția de la început, va începe să arate ceea ce unii numesc „rezultate imediate”. Aud adesea: „A slăbit 7 kg într-o lună”. Este excelent dacă acest lucru funcționează pentru unele persoane, dar pentru majoritatea nu funcționează.
Pe termen lung, acesta nu este un câștig, dimpotrivă, având în vedere că maximum 4 kg este o medie pe care un individ e indicat să o piardă pe lună, pentru ca organele interne, pielea și mintea să aibă timp să se adapteze la noul stadiu.
În perioada în care tu privezi corpul de anumite alimente, mintea înregistrează acest lucru, iar la un moment dat, entuziasmul și ambiția de la început se termină precum bateria de la telefon, iar când ai ajuns în acest punct critic, riști să cazi în cealaltă extremă, mâncând tot ce nu ai avut voie să mănânci la dietă și tot ce corpul tău a înțeles că „nu are voie”.
După ce renunți la mâncarea reziduală, nu va mai fi în sarcina ta să fii ambițios, să te abții de la mâncare, alegerea mâncării sănătoase se va întâmpla natural.
După ce duci corpul în punctul în care funcționează sănătos, nu vei mai avea pofte și nu îți va mai fi foame așa de des ca înainte.
Pentru că nu este vina ta că mănânci mult, alimentele te fac să mănânci și mai mult.
Succes!