Sharing is caring!
Când ai făcut inventarul obiectelor tale și ai control asupra lor, îți rămâne timp să te concentrezi pe celelalte aspecte ale vieții tale.
Majoritatea dintre noi depunem eforturi să păstrăm un mediu de lucru și de locuit ordonat.
Te poți întreba: totuși, ce e rău în a avea și puțină dezordine?
Din păcate, realitatea este că ordinea spațiului tău exterior are un impact mai mare asupra liniștii tale interioare decât îți imaginezi. Mai precis, biroul tău dezordonat are impact direct asupra concentrării tale.
Când ai făcut inventarul obiectelor și ai control asupra lor, îți rămâne timp să te concentrezi pe celelalte aspecte ale vieții tale.
De exemplu, un prieten de-al autorului a realizat, după ce și-a făcut curat în frigider, că și-ar putea schimba cariera.
Care este legătura dintre un frigider și carieră? Se reduce tot la ideea de noi perspective, de noi posibilități, de proaspăt, de nou.
Când hainele murdare se adună în coșul cu rufe sau știm că mâncarea din frigider începe să expire, suntem cuprinși de un sentiment de stagnare, care poate nu se simte neapărat la nivel conștient și astfel rămânem prinși într-o stare de spirit stagnantă.
Daaar, după ce ne eliberăm de toată acea încărcătură inutilă, senzația de stagnare este înlocuită de un sentiment de reînnoire și începi să te gândești din nou la viitor.
Autoarea dă următorul exemplu: odată ce ai ales să renunți la vechile jucării cu care se jucau copiii tăi când erau mici, vei putea reflecta la cum este familia ta acum, nu cum era acum câțiva ani.
Nu mai căuta scuze și ia decizii logice despre ce să păstrezi și de ce anume să te debarasezi.
Câteodată e greu să alegi între ce să păstrezi și ce să dai la o parte. În acest proces de triere este bine însă să dăm atenție scuzelor pe care le invocăm când nu vrem să renunțăm la un obiect:
- vom spune despre haine că sunt bune pentru a le purta prin casă
- despre alte obiecte vom spune că le putem repara
- sau că mi-au fost dăruite și nu este frumos să le aruncăm
Pentru situații ca acestea, asigură-te că atunci când începi procesul de eliminare ești odihnit, ai timp și, mai ales, nu îți este foame.
De asemenea, poți ruga un prieten să vină să te ajute.
Nu amâna procesul de eliminare, pentru că devine din ce în ce mai dificil cu trecerea vremii.
Când îți organizezi obiectele prin casă, fă-o cu grijă: ceva la care nu poți ajunge cu ușurință nu va fi folosit, cu siguranță. Aranjează-le în așa fel încât să fie ușor de accesat. Dacă nu ai loc și vrei să-l pui pe raftul de sus, în spate, mai bine îl arunci, pentru că nu par să fie șanse să-l folosești curând.
Autocunoașterea este folositoare în procesul de organizare.
O întrebare esențială pe care ai putea să ți-o pui este: ce urmăresc să obțin prin eliberarea unui anumit spațiu? După ce înțelegi de ce anume vrei să faci asta, vei folosi timpul mai eficient și vei ști când îți vei atinge obiectivul propus.
De exemplu, dacă vrei să începi să-ți eliberezi garajul pentru motivul că iarna nu vrei să te mai chinui să deszăpezești mașina în fiecare dimineață, planul este clar și dorința de finalizare, mai mare. Odată eliberat garajul, vei fi satisfăcut de reușită și de faptul că ai câștigat timpul pe care l-ai fi irosit să deszăpezești mașina.
O altă capcană a dezordinii este alegerea pe care o facem când ne simțim obosiți. Mulți oameni au tendința să se „răsfețe” cu o seară relaxantă, în loc să facă ordine în casă.
Acest lucru funcționează exact ca atunci când ne „răsfățăm” cu ceva dulce când suntem deprimați. Pe termen lung, acest lucru ne poate face să ne simțim chiar mai deprimați și copleșiți de dezordinea scăpată de sub control.
Adoptă obiceiuri simple, eficiente, care să te ajute să menții casa curată și ordonată.
E nevoie de câteva obiceiuri simple ca să-ți menții ordinea în casă și, automat, pacea interioară. Partea bună este că după o vreme obiceiurile devin automatisme. În concluzie, vei menține ordinea în mod automat și natural.
De exemplu, când ieși de la duș, ia și blugii cu tine, nu-i lăsa la baie. Nu e nevoie să-i pui neapărat la locul lor, dar măcar du-i mai aproape de șifonier, pe patul din dormitor. Dacă vei începe să faci acest lucru de fiecare dată când pleci dintr-o cameră, vei vedea că toate obiectele își vor găsi drumul spre locul care le este destinat.
Și mai ales nu intra într-un magazin dacă nu ai ceva clar stabilit în minte pe care să-l cumperi, ceva de care chiar ai nevoie. Așa că nu petrece prea mult timp în magazine și nu accepta nici măcar mostre, ideea de testare te duce mai aproape de dorința de a cumpăra.
Toate ideile de mai sus pot fi provocatoare și considerate dificile, dar te vor lăsa, în schimb, cu mai multe resurse de timp, atenție și energie, pe care le poți folosi în interacțiunea cu cei dragi, pentru hobby-urile tale și orice altceva ce contează cu adevărat pentru tine.