Zilele trecute, m-am bucurat de întâlnirea cu „Choose Yourself”, de James Altucher, o carte al cărei subiect se potrivește la fix acestei perioade, când ne facem bilanțul pentru 2018 și planurile pentru 2019.
Cartea vorbește despre trecerea individului – din sisteme de tipul birou-casă, muncă la un angajator, competiție pe aceeași poziție – către alegeri personale centrate pe individ și pe pasiunile sale.
În trecut, tot ce își dorea generația părinților noștri era să primească o educație, apoi „un serviciu sigur”, pentru a-și cumpăra o casă.
De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și până la criza financiară din 2008, lucrurile au mers ca pe roate, și toate acestea pentru că lucrurile se învârteau în jurul muncii. Mecanismul din spatele acestei „munci” este faptul că, inițial, doar bărbații munceau. Când bărbații au plecat la război, au început și femeile să muncească. După ce războiul s-a terminat, bărbații s-au întors, iar femeile au continuat să muncească. Era pentru prima dată când și femeile, și bărbații aduceau bani în casă, ceea ce a generat venituri fără precedent în familii, urmate de creșterea evidentă a nivelului de trai: mașini cumpărate, case mai mari etc. Ai prins ideea!
Totuși, în spatele acestei abundențe au stat strategii de marketing foarte bine gândite să-i facă pe oameni să consume cât mai mult. Valorile se măsurau în cât de bună e mașina și cât de mare este casa. Totul, până în anul 2008, când criza financiară a făcut liniște peste această fericită isterie a abundenței.
Aparent, într-adevăr trist… Dar cum orice rău pe lumea aceasta are și o parte bună, haideți să vedem către ce bine a condus… criza.
Ce a urmat este numită de autor „choose yourself era”, adică perioada de libertate a individului, timpul când preiei controlul asupra propriei vieți.
Dacă în era abundenței aveai nevoie de cineva care să „te aleagă”, în zilele noastre nu mai ai nevoie de nimeni pentru validare.
You can – you must – choose yourself
Exemplu: în momentul în care voiai un serviciu mai bun, poate că era nevoie să stai cu capul plecat și să muncești din greu, în speranța că șeful tău te va remarca și te va promova. Astăzi, în schimb, dacă scrii o carte sau un articol, nu mai este nevoie ca munca ta să fie aprobată de „cerberii” industriei respective.
Since the only jobs for you in the corporate world are temporary ones, you have to step outside this realm and empower yourself.
Citind acest paragraf, am zâmbit în sinea mea pentru că, deși citesc această carte la final de 2018, eu am făcut deja acest pas la începutul lui… 2013!
Însă cum ajungi să faci acest pas?
În afară de încredere în tine, mai ai nevoie de un smartphone și de un laptop cu conexiune la internet. Și poți face absolut ce vrei. Dacă ai scris o carte, nu mai ai nevoie de un agent sau de o publicație, ți-o poți publica singur/ă online. La fel, dacă ai creat un video, îl postezi pe canalul propriu de Youtube.
Frica noastră de a fi respinși ne face să depindem de altcineva, care să ne decidă soarta în locul nostru.
Ți s-a întâmplat să stai într-o cafenea, să privești pe cineva care-ți place enorm și totuși să n-ai curajul să îl/o abordezi? Acest lucru se întâmplă, cel mai probabil, pentru că ne temem foarte tare de respingere și facem orice să evităm acest lucru. Tot din frica de a fi respinși, îi lăsăm pe alții să „ne aleagă”. Cel mai probabil, avem senzația că nu suntem suficient de valoroși și, prin urmare, îi lăsăm pe alții să decidă pentru noi (șefi, profesori, edituri).
Este menționat în carte un experiment care mi-a plăcut și în care cred: profesorul Milgram le-a trasat câtorva studenți sarcina de a cere pasagerilor din metrou să le cedeze locul. Rezultatul? 70% au cedat locul fără ca măcar să pună întrebări. Acest lucru întărește afirmația că majoritatea oamenilor sunt dispuși să lase pe alții să ia decizii în locul lor.
Ușor de zis, greu de făcut! Dar există soluții! Să vedem…!
Ca să te poți alege singur, e nevoie să ai grijă de mintea ta și de corpul tău
Deci pentru „choose yourself era” ai nevoie de o bază solidă, care presupune îngrijirea celor patru componente ale tale: mental, fizic, emoțional și spiritual.
Corpul este foarte esențial (știu, „esențial” nu are grad de comparatie J) și trebuie păstrat sănătos și fit. Niciun secret aici: dormi bine (7-9 ore pe noapte), mănâncă sănătos (două mese pe zi sunt suficiente), practică sport (orice sport, important este să pui corpul în mișcare), petrece timp în aer liber etc.
Îngrijirea mentală nu este la fel de la îndemână, mai ales pentru că se pierde foarte multă energie: ne gândim compulsiv la prea multe lucruri în același timp și ne facem griji pentru ceea ce nu putem controla. Ca să nu se mai întâmple acest lucru, antrenează-ți mintea să se ducă în direcția variantelor pozitive ale unei situații. O altă practică foarte bună este să-ți pui creierul la muncă în fiecare zi: citește din domenii diferite și scoate ideile principale. Este un exercițiu foarte bun pentru generarea de idei. Astfel, mintea, în loc să își mai facă griji, va fi prea preocupată să genereze idei.
Emoționalul tău va fi mult mai bine dacă vei alege cu grijă persoanele din jurul tău. Dacă îți petreci timpul cu persoane care îți consumă energia inutil, te supără sau sunt negativiste, te vei trezi fără energie și slăbit din punct de vedere emoțional. Așa că este recomandat să te depărtezi treptat, dar într-o manieră drăguță. Saluți persoana cu căldură, dar nu o lași să se apropie mai mult de atât.
Sănătatea spirituală vine din a trăi aici și acum. Avem tendința să „călătorim în timp”, mai precis, să stăm cu gândul la trecutul care ne-a rănit sau să ne facem griji pentru viitor, ambele fiind aspecte pe care nu le putem controla. Ce este de făcut? Trăiește în prezent, acordă importanță lucrurilor care se întâmplă și care ți se întâmplă acum. Acest lucru te va ajuta să nu mai aluneci între trecut și viitor.
Rutina zilnică este nevoie să fie astfel creată pentru a îmbunătăți cele patru componente.
Construind obiceiuri sănătoase din rutina zilnică, te schimbi pe tine și îți schimbi viața!
Găsirea scopului vieții poate fi inutilă și stresantă
Trăind cu frica de a nu ști care ți-e scopul în viață, este o sursă groaznică de stres. Cu toate acestea, nu ai niciun motiv să te îngrijorezi: unii dintre faimoșii oameni din lume și-au găsit vocația doar târziu. De exemplu, Colonel Sanders (KFC), nu a făcut un cent din rețeta lui decât după 65 de ani.
Într-adevăr, unii oameni nu-și găsesc vocația niciodată și de aceea este mult mai important să se simtă bine în viața și în pielea lor și să aibă un job care să le facă plăcere.
Găsește o cale să te detașezi de stresul vieții. Unul dintre modurile în care poți face asta este meditația.
Să te alegi singur presupune să renunți la intermediar și să te vinzi la cea mai bună valoare.
Aici, autorul oferă exemplul lui Bryan Johnson, antreprenorul din spatele credit cardului Braintree. Inițial, Johnson promova serviciile unei companii de carduri, vizitând restaurante sau alte businessuri și propunându-le să-și mute cardurile la compania respectivă. La un moment dat, Johnson a decis că poate face această meserie pe cont propriu, făcând practic același lucru, dar pentru compania sa.
Prin urmare în era „choose yourself”, să mai lucrezi pentru altcineva nu este deloc distractiv. Așa că taie intermediarul, nu lucra pentru o companie care oferă ceva, ci oferă tu ceva în schimb. Iar când „te vinzi”, privește imaginea în ansamblu: nu e important să vinzi cu preț mare, e important în schimb să obții valoare mare.
Șiii… unul dintre cele mai importante aspecte: singurul mod de a avea succes în era „choose yourself” este să fii onest.
Pe termen scurt, lucrurile pot funcționa și dacă nu ești onest. Daaar… doar pe termen scurt, pentru că după un timp ești catalogat mincinos și nimeni nu va mai dori să lucreze cu tine.
Dacă ești corect și sincer, câștigi încrederea oamenilor, iar când lucrul acesta se întâmplă, oamenii vor să lucreze cu tine, vor vorbi despre tine și compania ta cu alții și așa mai departe.
În concluzie, a trecut vremea când trebuia să aștepți să te promoveze șeful tău. Astăzi, tu trebuie să te alegi pe tine. Aceasta presupune să îți recâștigi controlul asupra visurilor tale și să îți asumi în totalitate responsabilitatea pentru succesul și pentru fericirea ta.
Iar pentru ca orice informație acumulată să aibă valoare maximă, aceasta trebuie împărtășită și neapărat pusă în practică.
Așa că, dacă ți-a plăcut articolul, trimite-l și prietenilor tăi, iar dacă ai rezonat cu informațiile de mai sus, îți propun un scurt exercițiu:
- scrie situația profesională ideală în care ți-ar plăcea să fii;
- întocmește un plan cu ce ai de făcut, pas cu pas, ca să-ți îndeplinești dorința;
și, cel mai important,
- dă-ți câte un termen-limită pentru fiecare pas din proces.
There you go!
To your succes!